Ads Top

Filter coffee, not people!


To G-Weekend... ταξιδεύει στα Γρεβενά και σας παρουσιάζει το σημείο που κάνει γνωστή την πόλη της Μακεδονίας σ' όλη την υφήλιο. 


Επιμέλεια: Αντώνης Πατσούρας

Αν ζεις μόνιμα σε μια επαρχιακή πόλη σαν τα Γρεβενά τότε σίγουρα έχεις βιώσει την “Μέρα της Μαρμότας” τουλάχιστον 6 φορές κάθε εβδομάδα. Είναι βέβαιο πως κατηφορίζεις τον δρόμο για το κέντρο της πόλης (ένας δρόμος 60 μέτρων, μην φανταστείς τίποτα φανταχτερά skyline) και ξαφνιάζεσαι που δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις την Τετάρτη από την Πέμπτη.

Κατά κάποιο τρόπο βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια, πάντα υπήρχαν μικρές χαραμάδες στην θορυβώδη ομοιογένεια του επαρχιώτικου lifestyle, τις οποίες οι κεραίες μιας διαφορετικά συντονισμένης ευαισθησίας εντοπίζανε καθαρά. Τα τελευταία χρόνια όμως στη ζωή της πόλης των Γρεβενών δεσπόζει ένας συγκεκριμένος χώρος. 
Η κοινωνική ζωή στην επαρχία βρίσκεται συνεχώς μπροστά σε μια αντίφαση την οποία επιχειρεί να επιλύσει με σπασμωδικές και ατελείς κινήσεις. Από την μία κατακλύζεται από έναν πλούτο πολιτισμικών προϊόντων τα οποία ρέουν απρόσκοπτα μέσω των ψηφιακών κοινωνικών δικτύων και από την άλλη βουλιάζει σε μια επαναλαμβανόμενη και τυποποιημένη “κανονικότητα”.
Βλέπεις δηλαδή ένα σύνολο ανθρώπων το οποίο έχει επαφή με την σύγχρονη πολιτισμική πραγματικότητα και εμπνέεται από πολιτισμικά προϊόντα εναλλακτικού ύφους ενώ ταυτόχρονα αναζητεί απαντήσεις στους πολιτικούς και κοινωνικούς του προβληματισμούς.
Ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη της κρίσιμης μάζας ενός πληθυσμού που θα μπορούσε να συντηρήσει προτάσεις κοινωνικών δράσεων οι οποίες να τολμούν να ξεφύγουν από το στενό κλοιό του τυπικού επαρχιώτικου τρόπου ζωής.Όλα αυτά αρχίζουν και ακούγονται σαν ένα κλισέ δοκίμιο για την επαρχιώτικη νοοτροπία στον 21 αιώνα.
Τι δουλειά μπορεί να έχει ένα καφέ-μπαρ μέσα σε μια τέτοια ανάλυση (σιγά την ανάλυση, πιο πολύ για γκρίνια ακούγεται). Δεν θα έπρεπε να μιλάμε εδώ για την ατμόσφαιρα και τις υπηρεσίες που προσφέρει ένα τέτοιο μαγαζί;
Να δούμε λίγο την προσπάθεια που κάνει να διαθέσει γεύσεις και αρώματα από όλη την Ελλάδα ή έστω να δούμε πως τις νύχτες εκτονώνει τη συσσωρευμένη ενέργεια μιας καταπιεσμένης γενιάς της πόλης; Ναι, οκ! Το Fuit Art Cafe τα κάνει όλα αυτά.
Τα κάνουν κι άλλοι όμως. Ίσως με διαφορετικούς τρόπους, αλλά τουλάχιστον το επιχειρούν. Εδώ όμως μιλάμε για κάτι περισσότερο. Δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί μία εστία διαφορετικότητας μέσα στον πηχτό χυλό της επαρχιώτικης κανονικότητας.
Δεν είναι μόνο ότι τα οικονομικά δεδομένα είναι πάντα δύσκολα για τέτοια εγχειρήματα, αλλά και η ίδια η κοινωνική πίεση μπορεί πολλές φορές να πάρει ποικίλες μορφές στην προσπάθειά της να τραβήξει το κάθε διαφορετικό μέσα στην μαύρη τρύπα της αδιαφορίας και του κυνισμού. 
Εκεί έρχεται το Fuit να υπερβεί τον τυπικό χαρακτήρα ενός καφέ-μπαρ και να λειτουργήσει ως ένα μικρό χάσμα. Συχνά, όταν ανοίγει η πόρτα του μαγαζιού είναι σαν να ανοίγει και μια σχισμή στο επαναλαμβανόμενο μοτίβο της καθημερινότητας και να διακρίνονται πολιτισμικά προϊόντα τα οποία έχουν αποκλειστεί από τη ζωή (και τη σκέψη) της πόλης.
Και αν το μυαλό μας πάει μόνο στα live που γίνονται συχνά στο χώρο, τότε υποτιμούμε τον ρόλο που παίζει ο χώρος στην πόλη. Μιλάμε για δράσεις που θα θεωρούνταν τολμηρές ακόμα και σε πόλεις άλλου μεγέθους (μην ξεχνάμε πως τα Γρεβενά θεωρούνται επαρχία, αλλά επαρχία σαν την Καλαμπάκα π.χ. και όχι σαν τη Λάρισα. Πιο πολύ χωριό παρά πόλη δηλαδή!).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Gazzeta.gr
Filter coffee, not people! Filter coffee, not people! Reviewed by TB on Μαΐου 18, 2019 Rating: 5