Ads Top

"Έχουμε γλεντήσει σε πολλά πανηγύρια και δεν ντρεπόμαστε"

Ανακρίναμε τους Pindos Atletico και βγάλαμε είδηση. Στα αυτιά κλαρίνα και νέος δίσκος μετά την καραντίνα...                                                    


επιμέλεια: Γιάννης Ευαγγελόπουλος 


Μερικές φορές είναι κάποιες συνεντεύξεις που από την προετοιμασία τους ακόμα, πιστεύεις πως θα είναι οι πιο εύκολες και τελικά συμβαίνει το αντίθετο. Όπως δηλαδή συνέβη και στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, που  ενώ πίστευα πως η συνέντευξη με τους Pindos Atletico θα είναι από τις πιο δύσκολες λόγω του ότι δεν είμαι και ο καλύτερος γνώστης της ραπ σκηνής, αλλά αποδείχτηκε πως ήταν από τις πλέον απολαυστικές, με πολύ γέλιο και απίστευτες ατάκες. Δύο δικά μας παιδιά, που δεν επέλεξαν να φύγουν από τα Γρεβενά για να γίνουν περισσότερο γνωστοί, αλλά συνεχίζουν να δημιουργούν και να αποδυκνείουν περίτρανα πως η ραπ μουσική σκηνή της επαρχίας έχει αρχίσει να παίρνει σιγά σιγά τα σκήπτρα από τις δύο μεγαλουπόλεις. Και επειδή κάποιοι θα βιαστούν να πουν ότι λίγο πολύ η συνέντευξη είναι... κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους για να πουν μόνο αυτά που θέλουν, αφού εκτός από πελάτες και φίλοι μας, έχουν παίξει και στα γενέθλια για τα 6 χρόνια του fuit, αλλά  έχουν γυρίσει και video clip εδώ, θα τους πω να μπουν στον κόπο να τη διαβάσουν και μετά να μας κρίνουν. Και εμάς, αλλά και τους Pindos Atletico. Στα αυτιά κλαρίνα λοιπόν και πάμε να δούμε αν απάντησαν σε όλα τα ερωτήματα που τους θέσαμε, αλλά και τι ετοιμάζουν για το 2021.


Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αλφαβήτα και ξεκίνημα με το... Α. Τι είναι η ραπ;


Thel: Η Rap είναι ένα Αφροαμερικανικό είδος μουσικής που ξεκίνησε στα τέλη του 1970. Και ξεκίνησε από την Αμερική, οι ρίμες εξέφραζαν καθημερινά βιώματα και εμπειρίες, ενώ η μουσική δανειζόταν στοιχεία από την σόουλ και τη τζαζ αλλά και από άλλα ποικίλα μουσικά ρεύματα... Από τις Disco πήγε στους Δρόμους από τους Δρόμους στα Clubs και πάει λέγοντας...


Ποια η διαφορά της ραπ, με την τραπ, και το hip hop γιατί σα να έχει χαθεί λίγο η μπάλα με όλο αυτό, για μας τους άσχετους περισσότερο; 


Mpelafon: Το Rap Εντάσσεται στην Κουλτούρα του Hip Hop. To Hip Hop Αποτελείται από τέσσερα στοιχειά: To Mcing (το Rap) τo Djing, τo Graffiti και το Breakdance. Η trap είναι ένα φρέσκο παρακλάδι του ραπ που έχει την βάση του στο νότο. Την χαρακτηρίζει το πιο αργό beat σε σχέση με τις άλλες ακτές και τα ακραία μπάσα που προέρχονται από ένα Synthesizer, το λεγόμενο Roland TR 808. Trap ονομάστηκε από τα Trap Houses που είναι τα σπίτια των Dealers. Φημολογείται ότι για να περνάει η ώρα των εμπόρων αυτοσχεδίαζαν και έτσι κατέληξε να γίνει ένα νέο μουσικό είδος που έχει κατακλίσει ολόκληρη την γη.  


Τι απαντάτε σ' αυτούς που λένε πως η Ραπ είναι μουσική της Αμερικής, μουσική των γκέτο κλπ τέτοια κλισέ. 


Thel: Απαντάω ότι και τα κλαρίνα δεν είναι αμερικάνικα αλλά μπορείς να ακούσεις κλαρίνο και στην Αμερική. Όλες οι μουσικές από κάπου ξεκίνησαν αλλά αυτό δεν έχει να λέει. Μουσική είναι  να μπορεί ο καθένας,  σε οποιοδήποτε μέρος κι να βρίσκεται να μπορεί να ακούει ή να παράγει όποιο είδος μουσικής θέλει. Το ποιες είναι οι ρίζες αυτού του είδους δεν έχει κάποια σημασία.
Mpelafon:  Δεν θα έπρεπε να υπάρχει τοπικισμός νομίζω στον χώρο της έκφρασης. Αν σε εκφράζει η Αγγλική Rock ή Κορεάτικη Pop ή τα Φλαμανδικά παραδοσιακά είναι το ίδιο. Τα αστικά κέντρα της χώρας και αρκετές επαρχιακές πόλεις δεν έχουν να “ζηλέψουν” κάτι από τα Αμερικάνικα Γκέτο. Ούτε τώρα ούτε παλιότερα. Από την πρέζα πέθαιναν στην ομόνοια, από Crack στο South Bronx. Έχει να κάνει με το πως ο καθένας θέλει να ακούσει την ιστορία του ραπ.


Ναι, αλλά από την άλλη υπάρχουν κι αυτοί που το παίζουν ράπερ, πουλάνε αρκετή μούρη με λεφτά, ακριβά αυτοκίνητα, αλλά στο δια ταύτα παίζει και να κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με ΚΤΕΛ. 


Mpelafon: Αυτό προέρχεται επίσης από την συμπεριφορά του κράτους σε κατώτερα στρώματα. Αν εγώ έχω μεγαλώσει σε μια γειτονιά που στην καλύτερη πρέπει να κουβαλάω κατσαβίδι για να επιβιώσω και τα καταφέρω από την μουσική μου θα το πω γιατί είναι η ιστορία μου. Τώρα αυτοί που ψυχανεμίζονται πλούτη και λούσα συνήθως τους ξεβράζει το game από μόνο του. Με την υπερπληροφόρηση κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.
Thel: Αυτό λίγο πολύ παίζει και στην ζωή εκεί έξω όχι μόνο στους ραπερς. Και ο γείτονας σου μπορεί να το παίζει λεφτάς με iPhone 12 Pro και να μην έχει κάρτα να κάνει κλήση, τώρα αν θες να σου πω υπάρχουν rapers εκεί έξω είτε με πιο newscholl ήχο είτε με old school ήχο που βγάζουν πάρα πολύ καλά λεφτά στις μέρες μας.

"Στη ραπ σκηνή υπήρχαν,
υπάρχουν και θα συνεχίσουν
να υπάρχουν αυθεντικοί καλλιτέχνες"


Για να μπω λίγο στην ορολογία σας πόσο fake είναι μουσική σκηνή της ραπ στην Ελλάδα; 


Thel: Έχει απ' όλα. Έχει και πολύ fake, έχει και κόσμο αληθινό όμως. Τώρα ότι παίζει παραπάνω ''σάλτσα" στις ριμες οκ δεν τρέχει κάτι. Τέχνη είναι, μουσική είναι μπορεί κάτι να είναι και λίγο παραπάνω ''στολισμένο". Τώρα σίγουρα υπάρχουν και κάποια άτομα που είναι τόσο fake κα δεν συμβαδίζει καθόλου ο λόγος τους με την πραγματικότητα και αυτό κάνει μπαμ. Και συνήθως τους τρολάρει αρκετά ο κόσμος. Τώρα και εσύ σαν ακροατής αν δεν μπορείς να το νιώσεις καθόλου αυτό τότε και εσύ συμβάλλεις στο να νομίζει και αυτός ότι αυτό που κάνει είναι κομπλέ.
Mpelafon: Εγώ θα πω αρκετά, αλλά όπως είπα παραπάνω το μούφα έργο αναγνωρίζεται και αποχωρεί από την σκηνή μας. 


Υπάρχουν πάντως αυτοί που πιστεύουν πως το ραπ στην Ελλάδα ήταν πιο... αυθεντικό τα προηγούμενα χρόνια. Σας βρίσκει σύμφωνους αυτή η άποψη; 


Mpelafon: Υπήρχαν Αυθεντικοί, υπάρχουν αυθεντικοί και μακάρι να συνεχίσει έτσι. Προσωπικά θα πω υπήρχαν λιγότεροι καλλιτέχνες  και δεν είχες την επιλογή η την πρόσβαση στην μεγάλη δισκογραφία και δυστυχώς στα μέσα μαζικής δικτύωσης.
Thel: Όπως όλοι αυτοί που επαινούν την γενιά τους, εμείς τότε ήμασταν καλύτεροι, πιο αυθεντικοί και τέτοια, πιστεύω ότι και τώρα είναι στα καλύτερα του και ότι και τώρα όπως και παλιά έχει αυθεντικούς ράπερ.


Ναι, αλλά δεν παύει να ισχύει πως έχει γίνει αρκετή μόδα. Υπάρχουν δηλαδή κι αυτοί που λένε πως στην Ελλάδα ο κάθε πικραμένος έχει γίνει ράπερ... 


Thel: Κοίτα αυτήν τη στιγμή το ραπ είναι παγκοσμίως no1 μουσική. Πρώτη φορά στα χρονικά στην Αμερική ξεπέρασε και το ροκ πριν από λίγα χρόνια, οπότε λογικό είναι να είναι μόδα και να βγαίνουν πάρα πολλοί που κάνουν ή νομίζουν ή θέλουν να κάνουν ραπ. Έχει τα θετικά του όλο αυτό, αλλά και τα αρνητικά του. Ό καιρός δείχνει τα πάντα πάνω σ΄ αυτό.
Mpelafon: Είναι όπως ακριβώς και με το ελληνικό Ροκ του 80 και του 90.


Δεν σας ενοχλεί όμως που πλέον σε κάθε είδος μουσικής χώνουμε και λίγο ραπ γιατί πουλάει, ή είναι μία μορφή δικαίωσης για τη ραπ σκηνή γενικότερα; 


Mpelafon: Άμα το κομμάτι έχει καλή αισθητική και κυρίως ραπ αισθητική  εγώ προσωπικά δεν έχω πρόβλημα. Ναι είναι μεγάλη δικαίωση μπορώ να πω.
Thel: Να σου πω τη αλήθεια παλιότερα γινόταν αυτό και με κακό τρόπο. Προσπαθούσαν στο μούφα λαϊκό να χώσουν και έναν κακό προς μέτριο verse με ραπ από έναν αρκετά μέτριο ράπερ. Δικαίωση είναι ότι πλέον αυτό έχει χαθεί και απλά παίζει παντού πλέον ραπ. Tv, bar's, ράδιο γενικά στην showbiz. 


Όπως σε κάθε χώρο έτσι και στη ραπ σκηνή υπάρχουν αρκετοί “γραφικοί”. Αυτοί σας ενοχλούν περισσότερο ή οι χιλιάδες που τους ακολουθούν και τους έχουν κάνει πρώτους... μάγκες;  


Mpelafon: Εμένα με ενοχλούν οι γραφικοί. Από εκεί και πέρα ίσως να κάνουν κάτι που αγγίζει τον κόσμο και εγώ να μην το δέχομαι. Ίσως και εγώ γι αυτούς να είμαι γραφικός. Who Knows...
Thel: Εμένα προσωπικά με ενοχλούν οι γραφικοί που έχουν κολλήσει σε μία φάση παλιά κυρίως και όχι δεν κοιτάνε την πάρτη τους προσπαθούν να κρατηθούν κράζοντας μόνο το New wave. Από την άλλη δεν με ενοχλούν καθόλου αυτοί που κάνουν την φάση τους, χωρίς να κατακρίνουν μόνο". 

"Γουστάρουμε κάθε φορά που γράφουμε
ένα καινούριο κομμάτι. Δεν είναι κριτήριο
τα views για το αν μας αρέσει ή όχι" 


Η αναγνωρισιμώτητα με τα χρόνια σας έχει φτάσει στο σημείο να πείτε: “Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;” ή γενικά νιώθετε στιγμές “καβαλημένοι”; 


Thel: Μετά από τόσα χρόνια πλέον μπα δεν έχω τέτοιες τάσεις το μόνο που σίγουρα έχω κάνει είναι ότι πλέον σε κάποια πράγματα δεν μπαίνεις στον κόπο να ασχοληθείς καν.
Mpelafon: Το: ξέρεις ποιος είμαι εγώ, δεν το έχω πει, αλλά έχω εκμεταλλευτεί αρκετές φόρες το ότι υπάρχει κάποια αναγνωρισιμότητα. Καβαλημένος δεν ένιωσα ευτυχώς...


Κάπου κάπου θα υπάρχουν ερωτήσεις BONUS που θα πρέπει να απαντήσετε ειλικρινά και θα κρίνει το κοινό αν λέτε αλήθεια. Θα προτιμούσατε να έχετε γράψει μια... ανοησία που θα έπαιζε παντού, θα είχε εκατομμύρια views και αρκετά φράγκα και ο κόσμος θα έλεγε να αυτοί οι γραφικοί που λένε αυτό το κομμάτι, ή να συνεχίζατε να γράφετε κομμάτια που νιώθετε και είναι βγαλμένα από τα βιώματα σας με λιγότερη ίσως αναγνωρισημότητα; 


Mpelafon: Η αλήθεια είναι ότι δεν με χαλάει να γράψω κάτι και να παίζει παντού, αλλά ξέρω ότι θα έχει 100% τον εαυτό μου. Θέλω και τα Views θέλω και τα φράγκα. Ξέρω όμως ότι και να γίνει αυτό θα είναι σίγουρα από τα βιώματα μας. 
Thel: Αν δεις και όλη την πορεία μας από την αρχή έχουμε πάρα πολύ μεγάλη γκάμα με κομμάτια γιατί απλά πάντα και από πάντα μπαίναμε στο στούντιο και γράφαμε ότι γουστάραμε. Ειλικρινά είτε αυτό έχει απήχηση, είτε όχι, νομίζω η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι ένα digging στο YouTube. Με την μουσική μας.


Σας ενοχλεί που ένα κομμάτι κρίνεται πλέον καλό από τα πόσα views έχει; Είναι κριτήριο αυτό ή δεν σας ενδιαφέρει; 


Thel: Πλέον ξέρω ότι τα views δεν είναι μονάδα μέτρησης αν ένα τρακ είναι καλό, παρ΄όλ΄αυτα τα views είναι κομμάτι της δουλειάς. Καθαρά και μόνο δηλαδή, ένα τρακ με νούμερα σημαίνει lives σημαίνει stream's σημαίνει έσοδα.
Mpelafon: Ναι είναι ένα κριτήριο πλέον και καλώς ή κακώς αυτό σου ανοίγει όλες τις πόρτες. Προσωπικά άμα κάνω κάτι καλό και δεν έχει views δεν θα στεναχωρηθώ ιδιαίτερα γιατί συνήθως περνάμε καλά στην δημιουργία και στην όλη διαδικασία της παραγωγής τραγουδιών. Αυτοί που θα νιώσουν θα νιώσουν.


Κανάλια στο youtube, ακολουθήστε μας, κλπ κλπ. Υπάρχει χρήμα πίσω απ' όλ' αυτό ή είναι και λίγο μύθος; Και το λέω από την άποψη, πως ζούνε καλλιτέχνες και μπάντες πίσω απ' όλο αυτό ή είναι περισσότερο promo για τα υπόλοιπα που θα έρθουν και εννοώ χορηγίες εταιρείες συναυλίες κλπ;  


Mpelafon: Το YouTube έχει αρκετά καλό μεροκάματο και είναι και promo για όλα τα υπόλοιπα. Υπάρχει κόσμος που ζει μόνο από αυτό.
Thel: Τα λεφτά του YouTube στην Ελλάδα δεν σε ζούνε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και λεφτά πίσω απ' όλα αυτά, αλλά σίγουρα τα νούμερα όπως είπα και πριν σημαίνουν lives χορηγίες και γενικά κέρδη, όπως και κάποιους μήνες με πολύ μουσική ταυτόχρονα μπορείς να πάρεις κάποιο καλό και σεβαστό ποσό.


Και πάμε τώρα στα βιώματα σας... Την έμπνευση των τραγουδιών σας... 


Thel: Είναι η καθημερινότητα, καταστάσεις που έχω ζήσει, που ζούνε φίλοι μου, άτομα στο κύκλο μου, συναισθήματα όλα.
Mpelafon: Τα πάντα. Η καθημερινότητα, η ζωή, η επιβίωση, οι μνήμες, καλές κακές στιγμές, σούρες, πανηγύρια, ξενύχτια, έρωτες  και και και…


Πόσο δύσκολο είναι αυτό που επιχειρείτε αρκετές φορές να μπλέξετε τη μουσική και τα τραγούδια σας με την παράδοση... 


Mpelafon: Στην αρχή φαινόταν δύσκολο, αλλά όπως  φαίνεται ο κόσμος συμπάσχει και το αγκάλιασε. Και άμα δεν τιμήσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει. Έχουμε περάσει πολύ καλά με την παράδοση και προσπαθούμε να κάνουμε και τους άλλους να περάσουν καλά με αυτό.
Thel: Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου δύσκολο. Είναι κάτι που μας βγαίνει αβίαστα γιατί όπως είπες και εσύ, είναι τα βιώματα μας και κάτι που μας αρέσει πολύ, έχουμε γλεντήσει σε αρκετά πανηγύρια και φυσικά δεν ντρεπόμαστε γι' αυτό". 

"Με αρκετή δόση χαβαλέ, αν τα Γρεβενά
είχαν θάλασσα θα ήταν ένα
τουριστικό θέρετρο με... αρκουδιάρηδες"


Αρκετά από τα video clip στα Γρεβενά. Εμπνέει περισσότερο το βουνό να φανταστώ; 


Thel: Αρκετά και από τα βιώματα μας είναι στα Γρεβενά και στα βουνά, άρα λογικό είναι. Pindos Atletico λεγόμαστε εξάλλου αν δεν τιμήσεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει λέει μια παροιμία.
Mpelafon: Εμπνέει το βουνό. Η ξαφνική ηρεμία που γίνεται στο δευτερόλεπτο ιαχή πολέμου εμπνέει. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη μορφή τέχνης από τις  μνήμες  


Αν τα Γρεβενά είχαν θάλασσα θα μιλούσαμε για διαφορετική πόλη, άρα και διαφορετικός κόσμος, διαφορετική μουσική, διαφορετικά video clip; Δεν ξέρω εσείς αλλά εγώ έκανα μία εικόνα ήδη...  


Mpelafon: Φαντάζομαι ναι. Είδα την εικόνα σου ήδη. Τουριστικό θέρετρο με αρκουδιάρηδες. Θα μιλούσαμε για άλλη ζωή. Κάτι σαν την «τράτα λεν Μαρίνα την σκούνα Βαγγελή» με περισσότερο χαβαλέ.
Thel: Αν τα Γρεβενά είχαν θάλασσα θα μιλούσαμε αρχικά για άλλη πόλη, άλλη ζωή άρα και σίγουρα άλλη μουσική και ίσως όχι pindos atletico.


Συνεργασία με Baildsa ή με Manitarock θα ήταν πιο δύσκολο; 


Thel: Κοίτα με baildsa είναι σίγουρα πιο easy, αλλά και με manitarock θα μπορούσε αλλά λίγο πιο δύσκολα. Όχι ακατόρθωτα πάντως.
Mpelafon: Και με τους δυο θα ήταν δύσκολο. Είναι όλοι τους άρτιοι μουσικοί. Πάντως με τον ξάδερφο (Γκουντάνος baildsa ) έχω ήδη στα σκαριά ένα κομμάτι για πιθανή συνεργασία. 


Manitarock ή Dark Nightmare; 


Mpelafon: Θα έκλεβα σίγουρα το Δήμο και από τις δύο μπάντες (γελάει). Παρ' όλ' αυτά Manitarock νομίζω πιο κοντά... 
Thel: Manitarock νομίζω... 


Προσωπικά πιστεύω πως η συνεργασία που θα σκότωνε για Pindos Atletico θα ήταν με τον... θρύλο της πόλης Χρήστο Ντάγκαλα. Το έχετε σκεφτεί ή έριξα δυνατή ιδέα; 


Τhel: Ναι έχουμε σκεφτεί γενικά ένα τέτοιο concept και είναι κάτι που έχουμε συζητήσει και με το Μπέλι. Ελπίζω στο μέλλον να το υλοποιήσουμε. Τώρα που το λες πάντως θα γούσταρα φουλ μια τέτοια συνεργασία με Χρήστο Ντάγκαλα.
Mpelafon: Θέλουμε να βγάλουμε μουσική με παραδοσιακά όργανα. Άμα Ο κύριος Ντάγκαλας δεχτεί μεγάλη μας τιμή.

"Είναι παρανοϊκό αυτό που ζούμε
αλλά μέσα στην καραντίνα
γράψαμε υλικό για δύο δίσκους"


Γυρίστε λίγο το χρόνο πίσω έτσι για να μάθουμε την πρώτη σας επαφή με τη ραπ αλλά και γενικότερα με τη μουσική. 


Mpelafon: Eγώ τις επιρροές της είχα από την οικογένεια. Τυχαία ο πατέρας μου έφερε έναν δίσκο στο σπίτι και με το που το άκουσα είπα αυτό θέλω να κάνω. Τα υπόλοιπα έγιναν στο Κηπουριό που τέσσερις τρελοί πιτσιρικάδες ενοχλούσαν την ομήγυρη με τα cd των ΖΝ (γειά σου ¨Πουστόβυζε” - γεια σου “Θανούμπα”)
Thel: Όσο πίσω και να πάω με θυμάμαι να ασχολούμαι με το ραπ και γενικά με την κουλτούρα, αρχικά στο Κηπουριο ακούγαμε σε ένα cd player θυμάμαι όλη μέρα ραπ μουσική. “θανούμπα” και “Πουστόβυζο”.  Νομίζω το πρώτο ραπ το ηχογράφησα σε κασέτα το 2004, 2005 το πρώτο cd το έβγαλα με 4 συλλαβές (Αθέμιτος, Thel, N-orasi) το 2007 και το μοιράζαμε χέρι με χέρι στην πόλη και σε συναυλίες σε άλλες πόλεις.     


Και πως φτάσαμε στο Pindos Atletico... 


Thel: Το μόνο σίγουρο είναι ότι φτάσαμε αβίαστα καθώς με το Μπελι γράφουμε πολλά χρόνια μαζί μουσική. Είμαστε και φίλοι από μικρά παιδιά με πολλά κοινά βιώματα, αντιλήψεις οπότε κάπως έτσι ήρθε και έδεσε παίρνοντας την πιο κατάλληλη ονομασία το 2017. 
Mpelafon: Το Pindso Atletico ήρθε μετά από σκέψη και συσχετισμό με τον hooliganισμο της παρέας. Εκπροσωπούμε την Πίνδο και κάπως έτσι σαν φόρο τιμής ανέβηκε η σημαια 24 Ιανουαρίου 2017.


Πως θα περιγράφατε με 2 άντε 3 το πολύ λέξεις το είδος της ραπ μουσικής των Pindos Atletico; 


Mpelafon: Το βόρειο νότιο Style
Thel: Κοίτα δεν μου αρέσει να βάζω ταμπέλες. Pindos Atletico that's it.


Που σας βρήκε η καραντίνα; Ήταν ευκαιρία για νέες δουλειές και για νέα κομμάτια; 


Thel:  Η πρώτη καραντίνα μας βρήκε στα Γρεβενά με καινούργιο δίσκο που ετοιμάσαμε και θέλουμε να κυκλοφορήσει μέχρι το καλοκαίρι. Η δεύτερη καραντίνα μας βρήκε πάλι στο στούντιο κάναμε μίξη μάστερ και video clip και δώσαμε στο κόσμο ένα EP.
Mpelafon: Γραφούμε συνέχεια. Λόγο της καραντίνας όμως γράψαμε πολύ περισσότερο επειδή βρεθήκαμε για 6 μήνες στα Γρεβενά μαζί. Έχουμε σχεδόν δυο δίσκους έτοιμους...  


Θέλω δύο κομμάτια από Έλληνες ράπερ που θα θέλατε να έχετε πει εσείς. 


Mpelafon: Μικρός Κλέφτης - Σκοπό & Fy - Την Ψυχολόγο
Thel: Σίγουρα υπάρχουν track's που μου αρέσουν, αλλά δεν είναι ότι θα ήθελα να τα έχω βγάλει εγώ.


Και δύο Έλληνες ράπερ που θα θέλατε να συνεργαστείτε στο μέλλον και δεν έχει γίνει μέχρι τώρα...


Thel: Με τον Fy επειδή είχαμε γράψει από παλιά απλά δεν βγήκε τότε για διάφορους λόγους και με τον Light
Mpelafon: Bossikan & Mad Clip


Ερώτηση bonus με ειλικρινή απάντηση και πάλι. Με ποιον δεν θα συνεργαζόσασταν ποτέ... 


Mpelafon: Tus και Αρτέμη
Thel: Με αρκετούς δεν θα συνεργαζόμουν γιατί δεν ταιριάζουν τα χνότα μας και όχι μόνο μουσικά. Σίγουρα με τον Τus δεν θα έγραφα ποτέ.


Η ραπ της επαρχίας έχει αρχίσει να παίρνει τα ηνία στη χώρα μας σε σχέση με αυτά που βγαίνουν από Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Και που οφείλεται αυτό; 


Thel: Νομίζω ότι η δημοτικότητα της ραπ και το internet έχουν αλλάξει όλη την φάση. Παλιότερα όταν εμείς μεγαλώναμε στην επαρχία, ακούγαμε και κάναμε ραπ τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και δύσκολα από το να βρεις μουσική να ακούσεις μέχρι να βγεις έξω στο δρόμο με φαρδιά και καπέλα. Αλλά και η Θεσσαλονίκη τα πάει πολύ καλά και γενικά η βόρεια Ελλάδα.
Mpelafon: Παιδιά από όλη την χώρα κάνουν πολύ καλή δουλεία και έχουν τεράστια αναγνώριση. Έχει τελειώσει νομίζω η ταμπέλα του χωριάτη ευτυχώς. Αυτό πιστεύω οφείλεται στην δημοτικότητα του ραπ που έδωσε χώρο σε ανθρώπους με ταλέντο και όρεξη. 

"Δεν θα λέγαμε όχι σε μια συνεργασία
με Χρήστο Ντάγκαλα. Το αντίθετο....
Αν πει το ναι εμείς είμαστε έτοιμοι"  


Θέλω με γρήγορη σκέψη το καλύτερο σκηνικό αλλά και το χειρότερο που σας έχει συμβεί σε live εμφάνιση; 


Mpelafon: Καλύτερο από το να τραγουδάνε τα κομμάτια σου πάνω από χίλια άτομα πιστεύω δεν υπάρχει. Χειρότερο, που μου έφυγε η σόλα από τα παπούτσια on stage στα Γιάννενα. Χαχαχα...
Thel: Το καλύτερο νομίζω είναι να γυρνάς την Ελλάδα και να βλέπεις γεμάτα μαγαζιά κόσμο να γουστάρει και να πορώνεται τέρμα με την μουσική σου, να σου δίνει την ενέργεια του και να βλέπεις πόσο πολύ το νιώθει και πόσο καλά περνάει με αυτό. Μέχρι και δώρο μου έχουν κάνει στο παρελθόν μετά από λάιβ. Χειρότερο νομίζω είναι ο κακός ήχος που υπάρχει σε αρκετά μαγαζιά εκεί έξω. Έχει τύχει σε κλαμπ να μου δώσουν χειλόφωνο για να χώσω. 


Μετά το επετειακό live για τα γεννέθλια του fuit ποιο είναι το δεύτερο καλύτερο live των Pindos Atletico;


Thel: Νομίζω ότι σηκώνει rematch.Τώρα δυνατά lives έχουμε κάνει Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Καρδίτσα είναι κάποια που όντως ήταν γήπεδο και νιώθαμε σα να παίζαμε στην πόλη μας.
Mpelafon: θα πω στην πλατεία των Γρεβενών που είχε ακραίο vibe και φοβερή συμμετοχή.


Υπήρξε live σε κάποιο μέρος με κοινό που ήταν εκτός κλίματος και που είπατε μέσα σας τι κάνουμε εμείς εδώ;  


Mpelafon: Νομίζω στις αρχές αλλά όχι σε μεγάλο επίπεδο. Το να προσπαθείς να κουνήσεις τον κόσμο είναι δύσκολο αλλά πιστεύω ότι το καταφέρνουμε πάντα.
Thel: Ναι υπήρξε, αλλά καταφέραμε να το ζεσταίνουμε και να το βάλουμε στο κλίμα. Ειδικά τα track's μας, κέρνα μας, μπαμπαλίνα, φάτε πιείτε, μπορούν να κουνήσουν και να ψήσουν και κάποιον τέρμα άσχετο ή και πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία και να γουστάρει με την φάση.


Δεν ρωτάω αν έχετε haters γιατί ξέρω πως έχετε αρκετούς. Λίγο μόδα κι αυτό ή φταίει κάτι άλλο σε σας, πιστεύετε; Τι βλέπετε ότι ενοχλεί περισσότερο τους δικούς σας haters; 


Thel: Κοίτα δεν έχουμε ιδιαίτερα - ανοιχτά τουλάχιστον - πολλούς haters. Αλλά νομίζω ότι αν δεν έχεις καθόλου haters σημαίνει ότι κάτι δεν κάνεις καλά. Συνήθως τους περισσότερους ανθρώπους τους ενοχλεί η επιτυχία και παίζει και η νοοτροπία να ψωφίσει η κατσίκα του γείτονα αντί να κοιτάξουν τη δουλειά τους.
Mpelafon: Νομίζω το διαφορετικό πάντα ξενίζει τον κόσμο. Σε γενικές γραμμές πάντως δεν έχουμε ακόμη τόσο πολύ hate που δεν ξέρω αν είναι καλό η κακό.


Ερώτηση bonus και απαντάτε ειλικρινά. Σπίτια σας ακούτε ραπ ή όχι; Στο μπάνιο δηλαδή τραγουδάτε ραπ ή φεύγει και λίγο Αργυρός, στην Αθήνα μου κλπ...


Mpelafon: Ναι, εγώ ακούω full rap και έχω σελιδοδείκτες με όλα τα rap νέα ανά τον κόσμο. Τώρα στο μπάνιο μου θα ακούσω και τα Soul ( Ναγια μην γελάς ) και Τα Funk μου και τα Jazz μου και τα Dancehall μου. Αργυρό μετά τις δυο και με πέντε έξι ποτάκια.
Thel: Ναι εγώ ακούω φουλ ραπ σπίτι μου, αλλά κάποιες φορές και punk. Τώρα κάτι τελείως διαφορετικό θα το ακούσω έξω πιο εύκολα. 


Έναν καλλιτέχνη άλλου χώρου, άλλου ρεπερτορίου που θα κάνατε συνεργασία με κλειστά τα μάτια; 


Thel: Baildsa, V.I.C και Πουλικάκο.
Mpelafon: Η πιο δύσκολη ερώτηση... θα πω πολύ γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη Στέλιο Σαλβαδόρ 


Ένα σχόλιο για τη μόδα των “ριάλιτι”. Θα πηγαίνατε σε κάποιο από αυτά έτσι για να ανεβάσουμε λίγο τα views και τη δημοτικότητα; Εγώ πάντως σας έκανα εικόνα με κόκκινες κορδέλες στο κεφάλι να βουτάτε σε πισίνες και να ρίχνετε στόχους και στο φινάλε να φωνάζετε Pindossss...  


Mpelafon: Δεν με τρελαίνει η ιδέα γιατί δεν έχει και κάτι αξιόλογο. Για την εικόνα που έκανες πήγαινα σίγουρα.
Thel: Νομίζω ότι και με τα ριάλιτι η ιστορία επαναλαμβάνεται ειδικά τώρα που ο κόσμος είναι τόσο καιρό κλεισμένος μέσα. Θέλει να βλέπει trash TV. Πόσο Τσιορδα και Κικίλια ακόμη; Δεν νομίζω ότι θα πήγαινα ποτέ σε ριάλιτι. Ίσως χωρίς κάμερες για κάνα 20 ήμερο και για την εμπειρία θα έκανα λίγο survivor εδώ στα μέρη μας. Αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολα θα άφηνα την άνεση του σπιτιού μου.


Η σχέση σας με τα social media; Σκάνε περίεργα μηνύματα inbox; 


Thel: Η σχέση μας με τα social media είναι στενή το απαιτεί η δουλειά μας εξάλλου, έχει απ'όλα...
Mpelafon: Είναι εθισμός αυτός ο διάολος αλλά χωρίς αυτό δεν γίνεται δουλεία. Στο προφίλ μου εμένα έρχονται πολλά random μηνύματα. 

¨Ανεπίτρεπτο να για τα Γρεβενά
να μην έχουμε ένα πολιτιστικό φεστιβάλ" 


Άσχετο, εκκλησία πηγαίνετε; Γήπεδο; 


Mpelafon: Εκκλησία έχω καιρό να πάω. Γήπεδο πήγαμε πρόσφατα σε αγώνα της  Καληράχης για το Support και η ομάδα πάει καλά. 
Thel: Βλέπω τοπικούς αγώνες στα Γρεβενά. Εκκλησία Πάσχα Ανάσταση στο χωριό, στο προαύλιο της εκκλησίας όμως. 


Πιο εύκολα θα κάνατε yoga ή θα γινόσασταν vegan; 


Thel: Yoga πανεύκολα...
Mpelafon: Yoga Προβατίνα.


Δύο πράγματα που θα αλλάζατε αν μπορούσατε ο ένας στον άλλο; 


Mpelafon: Να μην αργεί στα ραντεβού του ο Thel και να Scrollαρει λιγότερο στο κινητό.
Thel: Νομίζω το μόνο πράγμα που θα άλλαζα στο Μπέλι είναι ο τρόπος που επιλέγει να μην κάνει τόση διαφήμιση στον εαυτό του και στην δουλειά του, γιατί δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα και αυτό είναι ακόμη κάτι που πρέπει να κάνεις, πέρα από το να κάνεις σωστά τη δουλειά σου σαν καλλιτέχνης.


Είστε σε μαγαζί που σας ξέρουν. Και ο ιδιοκτήτης και οι πελάτες σας ξέρουν καλά. Και σας λένε - περασμένη πλέον ώρα- μπες και παίξε κανένα κομμάτι ρε. Τι βάζετε; Ραπ ή κάτι άλλο;   


Thel: Αν δεν έβαζα ραπ θα έβαζα σίγουρα punk η ροκ σε πολύ ειδικές περιπτώσεις ίσως και βαριά λαϊκά.
Mpelafon: Ανάλογα τι έπαιζε πριν και ανάλογα τον κόσμο. Να μην χαλάσει το Vibe.


Περνάτε αρκετό χρόνο στην πόλη των Γρεβενών. Για μία εβδομάδα αναλαμβάνετε Δήμαρχος Γρεβενών. Δύσκολα θα τα πάτε χειρότερα. Τα πέντε πράγματα που θα έκανε ο καθένας από σας για την πόλη. 


Mpelafon:
1) Μείωση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης
2) Πολιτιστικό πρόγραμμα
3) Αύξηση του χειμερινού τουρισμού (με ότι συνεπάγεται αυτό)
4) Φυσικό Αέριο
5) και αυτό το κακό που μας έχει βρει με την “ νύχτα “ (με ότι συνεπάγεται αυτό δις)
Thel: Κοίτα σίγουρα νιώθω ότι η πόλη έχει ανάγκη από εκδηλώσεις, διοργανώσεις και γενικά πράγματα που αφορούν νεαρό κόσμο. Επίσης σίγουρα κάτι που δεν χρειάζεται είναι το ωράριο στα μαγαζιά. Ίσως θα άνοιγα περισσότερα τμήματα στα ΤΕΙ άρα και περισσότερους φοιτητές λιγότερους μπάτσους, λιγότερο τσιμέντο και περισσότερο πράσινο... Νομίζω ότι η πόλη είναι αρκετά παραμελλημένη, για παράδειγμα ο ποταμός Γρεβενίτης που διασχίζει την πόλη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί καλύτερα, όπως και τα βουνά Βασιλίτσα Βάλια Κάλντα να γίνουν λίγο πιο εύκολα προσβάσιμα άρα και πόλος έλξης για τουρίστες. Λέω εγώ τώρα... 


Είμαστε πάντως η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν γίνεται το παραμικρό μουσικό φεστιβάλ τα καλοκαίρια. Σας ενοχλεί αυτό;  


Thel: Όπως είπα και στην προηγούμενη ερώτηση έχουμε προδιαγραφές να κάνουμε την γιορτή μανιταριού τέρμα big, αλλά και γενικά κάποια festival ανοιχτά. Τα σηκώνει η πόλη και με το παραπάνω, ναι προσωπικά με ενοχλεί γιατί έχω πάει σε αρκετά festival είτε σαν ακροατής είτε σαν artist και ξέρω πως μπορεί να γίνει εύκολα και στον τόπο μας και κρίμα γιατί υπάρχουν καλλιτέχνες και συγκροτήματα στην πόλη που σε συνδυασμό με κάποια ακόμη ονόματα να μπορούν να κάνουν κάτι πολύ μεγάλο.
Mpelafon: Θα έπρεπε να υπάρχει κάποιο πολιτιστικό δρώμενο για τον κόσμο η τουλάχιστον περισσότερη οργάνωση. Ανεκμετάλλευτα μέρη και τεράστιες εκτάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν έναν τέτοιο θεσμό. Απλά κρίμα... 

"Ο δίσκος θα είναι έτοιμος
μέχρι το καλοκαίρι αλλά προέχει
να επιστρέψουμε στην κανονικότητα"

Πέντε πράγματα που πρέπει να δει ή να δοκιμάσει ένας fan σας που σας λέει έρχομαι για τρεις μέρες Γρεβενά. 


Mpelafon: Μια νύχτα στην κανονικότητα (με ότι συνεπάγεται αυτό τρις ) την γεφυρα του Σπανού (άιντε και λίγο το χωριό μας), την γέφυρα του Αζίζ Αγά, το φαράγγι της πορτίτσας, τους καταρράκτες στο Μεσολούρι, Βασιλίτσα, Βάλια Κάλντα (με κάποιον που ξερει) τον Ορλιακα, το Σπήλαιο, τις Μπάλτσες, Δρακόλιμνη και αλλα πολλα που ξεχνάω...
Thel: Κοίτα σίγουρα κρέατα ρε φίλε. Ντόπια κρέατα, βόλτες στα βουνά των Γρεβενών και χειμώνα ειδικά, καλοκαίρι επίσης Βάλια Κάλντα και γενικά εξορμήσεις στα βουνά και στα ποτάμια. Σίγουρα ένα καλό ξενύχτι στην πόλη των τρελών με ότι αυτό συνεπάγεται.... 


Υπό άλλες συνθήκες θα λέγατε να προμηθευτούν τον δίσκο των Pindos Atletiko, αλλά απ΄ότι ξέρω δεν έχετε... Να τον περιμένουμε σύντομα;   


Thel: Καινούργιο δίσκο ακόμη δεν έχουμε κυκλοφορήσει, αλλά μέχρι το καλοκαίρι θέλουμε να πιστεύουμε πως θα βρίσκεται εκεί έξω και πιστεύω δεν θα απογοητεύσει κανέναν αυτός ο δίσκος γιατί έχει πολύ ωραίο υλικό. Και για τους σκληρούς pindos fan αλλά και για τους υπόλοιπους.
Mpelafon: Είμαστε στο 80% για να τελειώσει. Περιμένουμε και εμείς όπως και όλοι την κατάσταση μπας και μπορέσουμε μαζί με τον δίσκο να τον παρουσιάσουμε σε κάποιο tour. 


Τελειώνει η καραντίνα και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Τι να περιμένουμε πλέον από τους Pindos Atletiko; 


Mpelafon: Περισσότερη μουσική, περισσότερα Clips περισσότερες συναυλίες και parties...  
Thel:  Αρχικά αμήν και πότε... Να περιμένετε το δίσκο όπως σας είπα και πριν και αν όλα πάνε καλά να κάνουμε την παρουσίαση του δίσκου σε όσες περισσότερες πόλεις της Ελλάδος. 


Τι ζητήσατε από τον Άγιο Βασίλη; 


Thel: Σίγουρα να φύγει όλο αυτό που ζούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα όπως λένε και αυτοί οι αστείοι τύποι που μας κυβερνάνε, και όλα τα άλλα θα βρουν το δρόμο τους. Έχουμε δουλέψει και θα δουλέψουμε εμείς για τα υπόλοιπα.
Mpelafon: Mo money less problems


Ένα μήνυμα στο κοινό σας που περιμένει την επόμενη live εμφάνιση και γενικά σας στηρίζει παντού; 


Mpelafon: Καλή Λευτεριά, Καλή Αντάμωση και υπομονή. Τα χειρότερα έρχονται. 
Thel: Πριν λίγες μέρες έσκασε το καινούργιο μας EP στο επίσημο κανάλι μας στο YouTube καθώς και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες, ελπίζω και θέλω η επιστροφή μας να είναι στην έδρα μας με ένα πολύ δυνατό live να βουλιάξουμε το στενό, το αφήνω πάνω σου αυτό... Την αγάπη μου σε όλους όσους στηρίζουν αυτό που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε χάρις αυτούς έγινε αυτό και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Καλή λευτεριά σε όλους. Pindooooos... 


  



"Έχουμε γλεντήσει σε πολλά πανηγύρια και δεν ντρεπόμαστε" "Έχουμε γλεντήσει σε πολλά πανηγύρια και δεν ντρεπόμαστε" Reviewed by fuit on Φεβρουαρίου 02, 2021 Rating: 5