Ads Top

“Δεν αργεί η στιγμή να δούμε Έλληνα ή Ελληνίδα στην κορυφή”


Η Θεοδώρα Χαντάβα κατέκτησε το πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις, και βάζει... πλώρη για τα Grand Slam  

                                                     επιμέλεια: Γιάννης Ευαγγελόπουλος 

Στο άκουσμα της είδησης: “πρώτη θέση για τη Χαντάβα” είναι σίγουρο πως το μυαλό των περισσότερων πηγαίνει στην Εύα Χαντάβα την διεθνή βολεϊμπολίστρια του Παναθηναϊκού. Έλα όμως που η πραγματικότητα έχει να κάνει με το νέο... αίμα της οικογένειας Χαντάβα, την 17χρονη  Θεοδώρα που το καλοκαίρι που μας πέρασε κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα τένις στην κατηγορία 18 ετών. Και η είδηση αυτή σε συνδυασμό με την άνθιση που διανύει το τένις στη χώρα μας λόγω και των τεράστιων επιτυχιών του Τσιτσιπά και της Σάκκαρη, είναι στοιχεία ικανά να στείλουν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως το νέο μεγάλο ταλέντο του τένις ακούει στο όνομα Θεοδώρα Χαντάβα, είναι από τα Γρεβενά και είναι μόλις 17 χρονών. Το Lockdown και τα γενικότερα μέτρα καταπολέμησης του κορονοϊού ανάγκασαν τη Θεοδώρα να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα της τα Γρεβενά και να συνεχίσει αναγκαστικά την προετοιμασία της από δω παρά τις κακές εγκαταστάσεις και τις χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Αυτό όμως είναι κάτι που δεν δείχνει να την πτοεί, αντιθέτως προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα ευρωπαϊκά τουρνουά που θα ακολουθήσουν την Άνοιξη. Όλα αυτά και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία μας είπε η Θεοδώρα σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη, όταν τη συναντήσαμε μετά την πρωϊνή προπόνηση στα γήπεδα των Γρεβενών. Στην πρώτη ουσιαστικά μεγάλη συνέντευξη της καριέρας της... 


Πίστευες ποτέ πως θα έρθουν έτσι τα πράγματα που θα χρειαστεί να... επιστρέψεις στα Γρεβενά και να προπονείσαι από δω; 

“Η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν το περίμενα. Έτσι όμως όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα δεν μπορώ να πω πως δεν είμαι χαρούμενη που βρίσκομαι κοντά στο σπίτι μου και στους δικούς μου ανθρώπους”. 

Πόσο δύσκολο φαντάζει για το επίπεδο μιας αθλήτριας όπως εσύ να προπονείται σε τέτοιες εγκαταστάσεις; 

“Σίγουρα οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο για τα Γρεβενά, αλλά γενικότερα στην Ελλάδα. Σαν χώρα υστερούμε πολύ σε εγκαταστάσεις με ελάχιστες εξαιρέσεις”. 

Το κρύο παρ’ όλ’ αυτά δεν βλέπουμε να σε επηρεάζει και πολύ... 

“Οι καιρικές συνθήκες είναι θεωρώ το δυσκολότερο κομμάτι της προετοιμασίας μου, αλλά κι αυτό είναι κάτι που μετά την δεύτερη τρίτη μέρα το συνηθίζεις”. 

Παρά τις δυσκολίες του κορονοϊου θεωρείς πως οι γυμναστές και οι προπονητές σου εδώ στα Γρεβενά είναι σε εξίσου υψηλό επίπεδο για να σε βοηθήσουν; 

“Εννοείται πως πιστεύω ότι οι προπονητές εδώ είναι εξαιρετικά καλοί. Και γι’ αυτό ήρθα άλλωστε. Τους εμπιστεύομαι απόλυτα και μέχρι τώρα γίνεται πολύ καλή δουλειά και στο κομμάτι της τακτικής αλλά και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης”.  


"Δύο νέα γήπεδα θα είναι κέρδος για όλους στα Γρεβενά"

Το τένις πανελλαδικά αλλά και συγκεκριμένα στα Γρεβενά γνωρίζει άνθιση το τελευταίο διάστημα. Υπάρχει μέλλον πιστεύεις ή απλώς είναι μια μόδα της εποχής; 

“Είναι πολύ όμορφο όλο αυτό διότι το τένις είναι ένα φανταστικό παιχνίδι και τόσο ο Τσιτσιπάς όσο και η Σάκκαρη έχουν βάλει το λιθαράκι τους σ’ αυτή την άνοδο που γνωρίζει το άθλημα στη χώρα μας. Σαφώς και υπάρχει μέλλον καθώς βλέπουμε πως όλο και περισσότερα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με το τένις στην Ελλάδα. Για τα Γρεβενά ειδικά, είναι πολύ σημαντικό αν γίνουν τα νέα γήπεδα που λένε γιατί τις λίγες μέρες που είμαι εδώ διαπίστωσα πως υπάρχουν πολλά μικρά παιδιά που ασχολούνται με το τένις και τα νέα γήπεδα σαφώς θα είναι ένα έξτρα κίνητρο”. 

Είχες τη χαρά να δεις από κοντά μικρές και μικρούς αθλητές του συλλόγου στα Γρεβενά να προπονούνται μαζί σου. Μήπως έφτασε η ώρα να γίνουν επιτέλους στα Γρεβενά δύο τουλάχιστον γήπεδα υψηλού επιπέδου που να μπορούν κάποια στιγμή να φιλοξενήσουν και μεγάλους αγώνες ή φαντάζει δύσκολο; 

“Εννοείται πως αν γίνουν νέα γήπεδα θα ευνοηθούμε όλοι. Και ειδικότερα οι αθλητές που να είστε σίγουροι πως θα αλλάξουν αγωνιστικό επίπεδο αν αρχίσουν να προπονούνται σε καλύτερες εγκαταστάσεις. Και εάν φυσικά γίνουν και με τις κατάλληλες προδιαγραφές γιατί όχι να μην διοργανώσουν αγώνες, ακόμα και κάποιο σημαντικό τουρνουά”.  


"Χωρίς χορηγούς δύσκολα μπορεί να ανταπεξέλθεις στις υψηλές απαιτήσεις του πρωταθλητισμού"

Να επιστρέψουμε λίγο στα δικά σου. Πριν από λίγο καιρό στέφθηκες Πανελλήνια πρωταθλήτρια σε ηλικίες άνω των 18; Ήταν ένας από τους πρωταρχικούς σου στόχους; 

“Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήταν ο πρωταρχικός μου στόχος. Για κάθε νέο παιδί το Πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Νιώθω πολύ χαρούμενη και δικαιωμένη που τα κατάφερα αλλά ήδη προετοιμάζομαι για το... επόμενο βήμα”. 

Το οποίο ποιο είναι; 

“Μ’ αρέσει να βλέπω τα πράγματα βήμα βήμα και να ανεβαίνω ένα ένα τα σκαλιά. Σκληρή προπόνηση, πολλές ώρες δουλειά για να είμαι έτοιμη και να έρθουν οι επιτυχίες στα τουρνουά που θα συμμετέχω από την Άνοιξη και μετά”. 

Γνωρίζουμε καλά πως το τένις έχει περισσότερες δυσκολίες από οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Συμφωνείς μ΄αυτό και ποιο είναι για σένα το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει πιστεύεις να ξεπεράσεις; 

“Κακά τα ψέματα το τένις είναι το άθλημα των πλουσίων. Και δυστυχώς όμως τα περισσότερα παιδιά όπως και εμείς δεν έχουμε την οικονομική ευχέρεια και αυτό αποτελεί το μεγάλο πρόβλημα για έναν αθλητή και για την οικογένεια του. Αν δεν υπάρξει στήριξη από εξωτερικό παράγοντα, κάποια μεγάλη χορηγία δηλαδή, δύσκολα μπορείς να ανταπεξέλθεις στα πολλά ταξίδια και στις πολλές συμμετοχές σε τουρνουά του εξωτερικού”. 

Φαντάζομαι πως περνάνε αρκετές σκέψεις από το μυαλό σου για συμμετοχή σε Grand Slam, στο Roland Garros ή το Wimbledon και αγώνες κόντρα σε κορυφαίες αθλήτριες του αγωνίσματος... Πόσο εφικτό πιστεύεις πως είναι κάτι τέτοιο... 

“Έχω πολύ υψηλούς στόχους και εννοείται πως ονειρεύομαι grand slam. Στο τένις και γενικότερα στο αθλητισμό δεν υπάρχουν όρια. Θεωρώ πως αν είσαι προσηλωμένος σ’ αυτό που κάνεις και δουλεύεις σκληρά και επιμένεις, κάπου θα σε βγάλει αυτή σου η επιμονή. Φυσικά κανείς δεν υπογράφει ότι θα πετύχεις ή όχι”. 

Προσωπικά πιστεύω πως ούτε ο Τσιτσιπάς ούτε η Σάκκαρη  πίστευαν σε κάτι τέτοιο, αλλά τα κατάφεραν. Οπότε να φανταστώ πως όλα είναι θέμα σκληρής δουλειάς; 

“Έτσι πιστεύω κι εγώ. Ούτε ο Τσιτσιπάς ούτε και η Σάκκαρη ήξεραν από πριν ότι θα πετύχουν. Αλλά με υπομονή και επιμονή τα κατάφεραν. Και κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό. Η σκληρή δουλειά είναι δεδομένη, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Και πιστεύω πως και τα δύο αυτά παιδιά έχουν ακόμα να δώσουν πάρα πολλά στο τένις”. 

Επιστρέφω σ’ αυτό που είπαμε πριν. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αθλήματα, αυτοί που ξέρουν λένε πως στο τένις για να... βγάλεις λεφτά και να φτάσεις δηλαδή ψηλά, πρέπει να δώσεις πολλά λεφτά. 

“Αυτό ακριβώς. Τα έξοδα στην αρχή είναι τεράστια. Το να φτάσεις στην κορυφή είναι πολύ δύσκολο αλλά αν θα τα καταφέρεις ναι μπορείς να βγάλεις πολλά λεφτά. Κανένας νέος αθλητής όμως δεν ξεκινάει το τένις για να βγάλει λεφτά. Αν σκέφτεσαι αυτό δύσκολα θα καταφέρεις να φτάσεις πολύ ψηλά”. 


"Η οικογένεια μου θυσίασε πολλά για να καταφέρω εγώ να παίξω τένις"

Στην προσπάθεια σου αυτή υπάρχει κάποιος χορηγός που βοηθάει ή ο μεγάλος χορηγός είναι μόνο η οικογένεια σου; 

“Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο μεγάλος χορηγός είναι η οικογένεια μου. Προσπαθούμε και θέλουμε πάντως να βρούμε κάποιους χορηγούς έτσι ώστε να μπορέσω να συμμετέχω σε όσο το δυνατόν σημαντικότερα τουρνουά διότι οι διακρίσεις μέσα από αυτά τα τουρνουά μπορούν να σε οδηγήσουν στην κορυφή. Ξέρω καλά πως δεν είναι η καλύτερη χρονικά στιγμή για να βρεις χορηγούς, αλλά ευελπιστώ με τα αποτελέσματα στα επόμενα τουρνουά να καταφέρω να βρω ανθρώπους και εταιρείες που θα πιστέψουν σ’ αυτό που κάνω και που θα με βοηθήσουν να φτάσω στην κορυφή”.  

Γνωρίζω καλά πως από την πρώτη στιγμή η οικογένεια σου είναι συνέχεια δίπλα σου. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις γι αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πιστέψει τόσο πολύ σε σένα και σε στηρίζουν τόσο πολύ... 

“Η οικογένεια μου είναι ότι σημαντικότερο έχω δίπλα μου. Από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό μου. Θυσίασαν πάρα πολλά για να καταφέρω να παίξω τένις. Τους υπερευχαριστώ και τους λατρεύω. Άφησαν τις δουλειές τους για να πάμε στη Σουηδία να παίξω τένις εκεί. Εκεί όπου μας βοήθησε οικονομικά και ο Θείος μου που μένει εκεί μόνιμα και συνεχίζει να μας βοηθάει ακόμα και σήμερα. Και φυσικά η αδερφή μου η Εύα που επίσης με πιστεύει και μ’ έχει βοηθήσει πολύ και συνεχίζει να είναι δίπλα σ’ αυτό που κάνω”.  

Ο πατέρας στο ποδόσφαιρο, η αδερφή σου η Εύα στο βόλεϊ εσύ πως ξέφυγες με το τένις; 

“Δεν ξέρω να σου πω την αλήθεια. Νομίζω πως ήταν πρώτα όνειρο του μπαμπά μου και μετά δικό μου. Πάντως από την πρώτη μέρα που θυμάμαι να μπήκα στο γήπεδο του τένις το λάτρεψα”. 

Ένας συνάδελφος αθλητικός συντάκτης που έτυχε να σε δει σε κάποιον αγώνα σου στην Αθήνα μου είπε πως σε λίγα χρόνια θα λες Χαντάβα και θα ξέρουν τη Θοδώρα, όχι την Εύα... 

“Τον ευχαριστώ... Το ελπίζω (γελάει...). Μακάρι να φτάσω την Εύα σ’ αυτά που έκανε. Δεν συγκρίνονται τα δύο αθλήματα, αλλά αυτά που έχει καταφέρει η Εύα στο βόλει είναι απίστευτα. Πάντα  θαύμαζα την υπομονή και επιμονή που δείχνει και φυσικά το πόσο σκληρά δουλεύει”. 


"Ακόμα και στο πιο μικρό χωριό της Σουηδίας υπήρχαν κλειστά γήπεδα τένις"

Για πέντε χρόνια στην Κοζάνη, στη συνέχεια Σουηδία, Θεσσαλονίκη και επιστροφή πάλι Γρεβενά. Πόσο σημαντική ήταν η εμπειρία σου στο εξωτερικό; Θεωρείς πως γενικότερα η Ελλάδα υστερεί σε οργάνωση ή έχουμε αρχίσει να πλησιάζουμε τα υψηλά στάνταρ ακαδημιών του εξωτερικού; 

“Ήταν μια εμπειρία με πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά έμαθα πολλά από το εξωτερικό. Θεωρώ πω η Ελλάδα υστερεί πολύ σε εγκαταστάσεις σε σχέση με το εξωτερικό. Να φανταστείτε ως στη Σουηδία ακόμα και στο πιο μικρό χωρίο υπήρχαν κλειστά γήπεδα τένις και γυμναστήρια. Αυτό και μόνο τα λέει όλα”. 

Όπως όλα τα αγωνίσματα έτσι και το τένις θέλει φαντάζομαι πολλές θυσίες. Υπάρχει κάτι που σε σχέση με τα κορίτσια τη ηλικίας σου, σου λείπει περισσότερο; 

“Σίγουρα όταν έφυγα για τη Σουηδία “έχασα” τους φίλους και τους συγγενείς μου και γενικότερα ένιωθα εκτός... κανονικότητας. Από εκεί και πέρα δε νιώθω πως μου λείπει κάτι. Έχω σίγουρα λιγότερο ελεύθερο χρόνο και δεν βγαίνω τόσο πολύ αλλά αυτό είναι κάτι που δεν με ενοχλεί ιδιαίτερα”.  

Στον ελάχιστο λοιπόν ελεύθερο χρόνο υπάρχει κάτι που προτιμάς να κάνεις όταν δεν βρίσκεσαι στο γήπεδο; 

“Υπάρχει μία ελεύθερη μέρα την εβδομάδα. Οπότε ή κοιτάω να την εκμεταλλευτώ με πολύ ξεκούραση ή αν θα βγω με φίλους συνήθως θα πάω για φαγητό για κάτι που δεν συνηθίζω να τρώω όλη την υπόλοιπη εβδομάδα”. 

Για να επιστρέψουμε στα αγωνιστικά. Ποιο είναι το δυνατό και ποιο το αδύνατο σημείο της Θεοδώρας μέσα στο γήπεδο; 

“Δυνατό νομίζω πως είναι η επιθετικότητα στο παιχνίδι μου και αδύνατο νομίζω η φυσική κατάσταση, αλλά αυτό ευτυχώς βελτιώνεται προς το καλύτερο”. 

Υπάρχει κάποια αθλήτρια που θαυμάζεις και που θα ήθελες να της μοιάσεις; 

“Osaka και Kvitova νομίζω πως αυτή τη στιγμή είναι από τις κορυφαίες. Αλλά ανεξάρτητα από αυτό μ’ αρέσει πολύ ο τρόπος που αγωνίζονται και πραγματικά προσπαθώ να κερδίζω κάθε φορά που παρακολουθώ παιχνίδια τους. Είναι πραγματικά απίστευτες”. 

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές ανακατατάξεις στο ανδρικό η κυριαρχία των τριών δύσκολα θα αλλάξει αν δεν σταματήσει κάποιος από αυτούς. Να τολμήσω να ρωτήσω, Ναδάλ, Τζόγκοβιτς ή Φέντερερ και γιατί; 

“Και οι τρεις είναι κορυφαίοι τενίστες. Είναι καταπληκτικοί  στο παιχνίδι τους αλλά νομίζω είμαι πιο κοντά στο Φέντερερ για το επιθετικό στυλ παιχνιδιού του. Από την άλλη υποκλίνομαι μπορώ να πω στη μαχητικότητα του Ναδάλ που τον κάνει εξαιρετικά δυνατό σε κάθε παιχνίδι του”. 


"Ο Τσιτσιπάς και η Σάκκαρη έχουν πετύχει κάτι μοναδικό. 
Και έχουν ακόμα να δώσουν πολλά στο άθλημα"

Πάμε τώρα και στους δικούς μας. Φαινόμενο Τσιτσιπάς, φαινόμενο Σάκαρη; Τους παρακολουθείς φαντάζομαι. Πως νιώθεις που έχουν καταφέρει να φτάσουν τόσο ψηλά. 

“Έχουν καταφέρει κάτι μοναδικό και οι δύο. Λαμπρή πορεία και για τους δύο και πολύ σημαντικό που είναι συμπατριώτες μας. Μου δίνουν απίστευτο κίνητρο να προσπαθώ κάθε μέρα και περισσότερο για να μπορέσω κάποια στιγμή να κυνηγήσω μια ανάλογη πορεία”. 

Αν είχες αυτή τη δυνατότητα να βρεθείτε στο ίδιο γήπεδο τι θα ήθελες να τους ρωτήσεις; Τι θα ήθελες να μάθεις από τα δύο αυτά παιδιά; 

“Η Ελλάδα έχει βγάλει κατά καιρούς πολύ καλούς τενίστες και τενίστριες. Όχι με την πορεία αυτών των δύο παιδιών, οπότε το πρώτο που θα ρωτούσα είναι τι το διαφορετικό έκαναν σε σχέση με τους υπόλοιπους και κατάφεραν να φτάσουν τόσο ψηλά”. 

Η αλήθεια είναι πως και η Σάκαρη αλλά ακόμα περισσότερο ο Τσιτσιπάς ανέβασαν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το τένις στην Ελλάδα. Πιστεύεις πως μπορεί ένα Έλληνας ή μία Ελληνίδα να αγγίξει κάποια στιγμή την κορυφή του αθλήματος; 

“Πιστεύω πως ναι. Κάποτε μπορεί να φάνταζε ακατόρθωτο. Μετά την πορεία αυτών των παιδιών όμως πιστεύω πως ναι μπορεί ένας Έλληνας ή μία Ελληνίδα να φτάσουν κάποια στιγμή στην κορυφή του αθλήματος”. 


"Με υπομονή, πίστη, θέληση και σκληρή δουλειά μπορείς να καταφέρεις πολλά"

Όταν με το καλό ξεμπλέξουμε με τον κορονοϊο υπάρχει κάποια σκέψη να φύγεις πάλι εξωτερικό. Θα επιστρέψεις Θεσσαλονίκη ή ακόμα φαντάζουν μακρινά όλα αυτά.     

“Ειλικρινά δεν γνωρίζω τι θα γίνει μετά. Η πανδημία έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά από έναν ή δύο μήνες. Προς το παρών είμαι εδώ και χαίρομαι που έχω ξεκινήσει μια καινούρια συνεργασία με τον Βαγγέλη Παπανίκο, τον Κωσταντίνο Ζαφειρόπουλο και τον Γιάννη Σταμπουλίδη. Περνάω καλά, προπονούμε πολύ σκληρά και δεν σκέφτομαι τι θα γίνει μετά από δύο ή τρεις μήνες”. 

Ένα μήνυμα που θα ήθελες να δώσεις στα νέα παιδιά που είχαν τη χαρά να σε θαυμάσουν από κοντά και που ξεκινάνε τώρα τα πρώτα του βήματα στο τένις, αλλά και στους γονείς τους... 

“Να έχουν υπομονή, πίστη, θέληση και όνειρα. Να κυνηγάνε και να παλεύουν καθημερινά γι’ αυτό που κάνουν. Να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Όσο για τους γονείς, να στηρίζουν τα παιδιά τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις πως οι γονείς σου είναι συνέχεια δίπλα σου σ’ αυτό που αγαπάς και θέλεις να κάνεις”. 
“Δεν αργεί η στιγμή να δούμε Έλληνα ή Ελληνίδα στην κορυφή” “Δεν αργεί η στιγμή να δούμε Έλληνα ή Ελληνίδα στην κορυφή” Reviewed by fuit on Νοεμβρίου 28, 2020 Rating: 5