Ads Top

Η πρέσβειρα της Κούβας στο fuit art cafe


Την Κυριακή 02 Δεκεμβρίου 2018 το fuit art cafe σε συνεργασία με την Λέσχη Εργασίας αλληλεγγύης και πολιτισμού Γρεβενών είχε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει την πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας, Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα σ' ένα αφιέρωμα – ομιλία για τα 60 χρόνια Κουβανικής Επανάστασης 1959-2019.
  



 
 


Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο fuit σε μια ιδιαίτερα παραγωγική συζήτηση. Μετά την ομιλία της πρέσβειρας ακολούθησε διάλογος και ερωτήσεις από το κοινό καθώς και η παρουσίαση του βιβλίου “Η ιστορία θα με δικαιώσει” του Φιντέλ Κάστρο, από την Νατάσα Τερλεξή (υπέυθυνη του πολιτιστικού συλλόγου Χοσέ Μαρί – αλλληλεγγύη στην Κούβα). 

* Λίγα λόγια για τη διεθνή προσφορά του Κάστρο και της Κουβας, φορος τιμης σχεδόν σε όποιο απελευθερωτικό κίνημα γεννήθηκε στην υφήλιο τα τελευταία 50 χρόνια.

Οι Ιρλανδοί και Βάσκοι "τρομοκράτες" του IRA και της ΕΤΑ, οι Ευρωπαίοι αρωγοί του αλγερινού αντιαποικιακού αγώνα. Εκπαιδεύτηκαν κι ενισχύθηκαν ποικιλοτρόπως απ' την Κούβα.

Ο Malcolm X κι οι Μαύροι Πάνθηρες που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των μαύρων πολιτών των ΗΠΑ. Η Angela Davis που έσταζε μέλι για τον Φιντέλ και η Assata Shakur, η πρώτη γυναίκα που μπήκε στη λίστα των πιο καταζητούμενων στις ΗΠΑ με αμοιβή 2 εκ.δολ. για την επαναστατική της δράση. Ζει στην Κούβα απ' το 1984.

Όλα τα απελευθερωτικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής. Οι στρατοί των FARC και ELN της Κολομβίας, το MIR του Περού, οι Σαντινίστας της Νικαράγουα που έριξαν τον δικτάτορα Σομόζα, το FMLN στο Ελ Σαλβαδόρ, ο δημοκράτης πρόεδρος της Χιλής Αλιέντε που δεν άκουσε τις συμβουλές του Κάστρο να εκκαθαρίσει τον στρατό απ' τα ακροδεξιά στοιχεία και πέθανε μαχόμενος με το όπλο που του 'χε δωρίσει ο Κουβανός "δικτάτορας", μαζί και το MIR της Χιλής που μαχόταν ένοπλα ενάντια στον δικτάτορα Πινοσέτ, οι αντάρτες Tupamaros απ' την Ουρουγουάη, και πολλοί άλλοι είτε εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα, είτε πήραν οπλισμό και υλική βοήθεια, είτε τέλος βρήκαν καταφύγιο εκεί όταν κυνηγήθηκαν. 
Τον Καστρο αποχαιρετησαν και τα εκατομμύρια φτωχών Βενεζουελάνων απ' τις φαβέλες που είδαν χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς να τους φροντίζουν μετά τη συμφωνία Τσάβες-Κάστρο (πετρέλαιο για γιατρούς)

Νερό στο όνομα της Κουβας πίνει κι ο παλαιστινιακός λαός. Οι πρώτοι Παλαιστίνιοι μαχητές της ελευθερίας από την PLO του Αραφάτ που εκπαιδεύτηκαν στην Κούβα. Μαζί και το PFLP, το Λαϊκό Μέτωπο Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης που ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως απ' την Αβάνα ενώ μέλη του ακόμα ζουν εκεί. Αυτοί δεν ξεχνούν την μικρή και μακρινή Κούβα, με τη δυσανάλογα μεγάλη βοήθειά της που διέκοψε διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ το 1973 και δεν τις έχει αποκαταστήσει έως σήμερα.

Τον Κάστρο τέλος αποχαιρετησε και ολόκληρη η αγωνιζόμενη "μαύρη ήπειρος". Πώς να ξεχάσει η Ανγκόλα τους 25.000 Κουβανούς "Τσε Γκεβάρα" που έφυγαν απ' την Καραϊβική και πήγαν στον αφρικανικό νότο για να βοηθήσουν τον λαό της Ανγκόλα να ξεφύγει απ' το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ που τους είχε επιβληθεί απ' τη δικτατορία της Νότιας Αφρικής. Δύο χιλιάδες Κουβανοί έπεσαν υπερασπιζόμενοι την Ανγκόλα απ' τον στρατό της Νότιας Αφρικής κι ακόμη 300.000 Κουβανοί γιατροί, τεχνικοί κλπ πέρασαν τα επόμενα 15 χρόνια απ' την Ανγκόλα για να βοηθήσουν να στερεωθεί η νεαρή δημοκρατία και να αντέξει τις συνεχείς επιθέσεις του αποικιοκρατικού στρατού της Νότιας Αφρικής που κόστισαν κάπου 800.000 νεκρούς. Και η Ανγκόλα άντεξε με τη διαρκή βοήθεια της Κούβας. Πώς να ξεχάσει κι ο μαύρος πληθυσμός της Νότιας Αφρικής, την τεράστια πολιτική και υλική στήριξη της μικρής Κούβας στον Νέλσον Μαντέλα και τον αγώνα για να πέσει το καθεστώς διακρίσεων που είχαν επιβάλλει οι λευκοί αποικιοκράτες. Τί είπε ο Νέλσον Μαντέλα λίγο μετά την απελευθέρωσή του για τους Κουβανούς;

"Εμείς οι Αφρικανοί ήμασταν συνηθισμένοι να 'μαστε θύματα κρατών που ήθελαν να πάρουν τις περιοχές μας ή να υπονομεύσουν την κυριαρχία μας. Είναι δίχως προηγούμενο στην Αφρικανική ιστορία να έχουμε εδώ έναν άλλον λαό που σηκώνεται για να υπερασπιστεί έναν από εμάς"

Ξαναδιαβάστε λέξη προς λέξη την παραπάνω δήλωση. 
Υπάρχει μεγαλύτερη τιμή απ' αυτά τα λόγια;
Αυτά και πολλά άλλα που δεν χωράνε εδώ κατάφερε μια μικρή, φτωχή και στριμωγμένη-μέσα-στο-στόμα-του-λύκου χώρα των 10 εκατομμυρίων, τα τελευταία 50 χρόνια.

Γι' αυτό έχουν λυσσάξει εναντίον της Κουβας και του Καστρο τα μεγάλα ΜΜΕ και προσπαθούν να τσαλακώσουν την εικόνα της κουβανικης επαναστασης και του εν συνεχεια εγχειρηματος. Γιατί Κούβα δεν σημαίνει απλά και μόνο "υπερασπίζομαι το σπίτι μου και την αξιοπρέπειά μου" αλλά βάζω τρικλοποδιές στα τέρατα σε κάθε άκρη της γης και δίνω το χέρι σε όποιον σηκώνεται. 
(κειμενο απο Giorgos Mi)

Λεσχη Εργασιας Αλληλεγγυης και Πολιτισμου Γρεβενων
Η πρέσβειρα της Κούβας στο fuit art cafe Η πρέσβειρα της Κούβας στο fuit art cafe Reviewed by TB on Δεκεμβρίου 02, 2018 Rating: 5